Szekrény...első felvonás.

2011.08.04. 09:08

Napló:

Tegnap megjött a bútor. Este ötkor. Mondhatni feleslegesen maradtam itthon, de nem gáz.

Van 14 kisebb, nagyobb, még nagyobb dobozunk. Szépen meg is vannak számozva, pl. 1/4...4/4. A bónusz annyi, hogy az elem megnevezése kizárólag lengyelül található a dobozok külsején. Olvasni tudok, érteni nem kell. Akár egy idomított majom, az egyforma betűcsoportokat összeszedtem. Mindenki reméli, hogy valóban az van bennük, amit megvettünk. Vacsi után nekiálltunk Lillával. Gergő most csak cipekedni segített, a szoba kicsi, amúgy sem férnénk el háman. Lilla nagyon lelkes, helyes, elvégre az ő szekrénye. 4 elemből áll, ami 3 féle. 2 könyvespolc, egy fehérneműs és egy akasztós szekrényt sejtünk a dobozokban. Rövid IQ teszt után annak kezdtünk neki amiből 2 példányt találtunk. Szerintem ez lesz a könyvespolc. 3 doboz. Találtunk egy komoly figyelmeztető cédulát is. Vastagon szedett betűkkel figyelmeztetnek. Azt nem tudom mire, mert kizárólag lengyelül van. Csak úgy mint az összeszerelési útmutató. Ettől eltekintve az ábrák egyértelműek, nem lesz gáz. Gondoltam. Végül 3 óra alatt sikerült egy vacak könyvespolcot öszerakni. Totál kifáradtunk, úsztam az izzadságban. Ilyen helyzetekre van egy csini frottír fejpántom. Fekete, talán teniszhez készülhetett. De nekem életmentő. A szekrény elemei egész jól összeillenek, kivéve. (a gyevi bírót ugyebár) Kivéve a fiókokat. Mert a polc alsó részén 2 fiók van. A fenéklap részére kivágott vájat nem illeszkedik az oldalelemek és a hátlap közé. Az a kb egy milliméteres eltérés bőven elegendő, hogy a lemez ne csússzon bele. Végül valahogy belekínlódtam. Viszont ez egyik fiók fenéklapja megsérült. Grrr.

Élfólia:
Volt a fiókok alatt/között egy-egy díszléc. Ezek kilátszanak, kicsit dizájnosabb külsőt adva az egésznek. Ezekkel semmi gond. Van ellenben egy olyan összekötő léc, ami nem látszik, mert a fiókok között van, hátul. A büdös életben nem fogjuk látni...legfeljebb, ha teljesen kivesszük a fiókot. Ez a léc gyárilag úgy áll (a csavarok, tiplik miatt), hogy az élfóliázott fele néz a szekrény háta felé, a fóliázatlan feneke pedig felénk. Anikó addig erősködött amíg nekiálltam élfóliázni. Már rutinból meg, de nagyon sokat kerestem a neten, hogy kell csinálni. A több oldal átolvasása után a következő módszer működik nálunk:

Kell egy vasaló. Nyugodtan lehet a család egyszem kedvenc vasalója, nem fog tönkremenni.
Kell egy nagyon éles, vékony kés. Én a tapétavágó késnek nevezett darabonként letörhető hegyű barkácskést használom. De létezik fóliavágó célszerszám is. Amint szerzek egyet kipróbálom.
Olló.
Konyhaasztal és végül egy darab a4-es üres papír. Élfólia sem árt. :)

A fóliát méretre vágom. Olyat még nem kellett csinálnom, hogy egy lécet körbefóliázni. A hossza legyen kb fél centivel hosszabb mint a léc/deszka akármi. Csak nagyon profiknak ajánlom, hogy pont akkorára vágják mint a fóliázandó rész. A vasalót közepesre, vagy annál kicsit melegebbre kell állítani. Ha nem túl hoszú a fólia, lehet a legmelegebb is. A fóliát úgy kell a lécre fektetni, hogy mindkét oldala picit túllógjon. Ezután kell a fehér papírt rátenni és azon keresztül a felmelegedett vasalóval vasalni. Nagyjából 5-15 másodperc kell egy-egy szakasznak. A szakasz az az a4-es lap hossza. A lap azért kell, mert a fólia így nem ég rá a vasalóra. Kis átfedésekkel végig kell vasalni az élfóliát. Erősen rá kell nyomni! Amikor kész, a végeket kell pontosan méretre vágni. Ez nem nehéz. Az asztal szélére fektetve, úgy, hogy a frissen fóliázott oldal pict túllógjon az asztal szélén kell a fólia túllógó részét levágni. Ha úgy fektetjük az asztala, hogy a fólián támaszkodik, akkor fel fog jönni. Én jobbkezes vagyok ezért jobbról balra nagyon pici vágásokkal mintegy fűrészelve vágom le a peremet. A pengét kicsit hosszabra hagyva a lécre fektetve vágok. Nem merőlgesen az oldalra, hanem kb 45 fokos szögben tartom. Ha a penge nem fekszik rá a lécre, akkor nagy valószínüséggel bele fog vágni a lécbe egy nagyon csúnya "sebet" hagyva. Ez meg fog történni az első pár alkalommal. És kész.
 

Szerző: ALex66

Szólj hozzá!

Címkék: élfólia

A bejegyzés trackback címe:

https://alexmemories.blog.hu/api/trackback/id/tr683133278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása